Obecní knihovna Bochoř, Bochořský zpravodaj - podzim | Obecní knihovna Bochoř

Po: 15:00-17:00 h / Čt: 17:00-19:00 h



Bochořský zpravodaj - podzim

Vážení čtenáři,
knihovna za prvních devět měsíců letošního roku se svými 93 registrovanými čtenáři, 93o návštěvníky a 1700 výpůjčkami si opravdu na zájem veřejnosti nemůže stěžovat.

Také my, knihovnice, jsme velmi potěšeny zájmem členů obecního zastupitelstva a moc děkujeme za jejich velkou podporu. Během prázdnin byl v knihovně instalován nový počítač, zavěšeny další prosklené skříňky a zakoupeny výstavní panely. Máme tedy více prostoru pro propagaci, upozorňování na různá významná výročí i pro práce dětí z našich škol. Na podzim připravujeme pravidelná setkávání s žáky ZŠ.

Také senioři začali 26.9.2023 s další výukou Virtuální university třetího věku. 21 zapsaných posluchačů se bude do konce listopadu scházet u šesti přednášek na téma Každodenní život v barokních Čechách a na Moravě. A v lednu 2024 si někteří z nich udělají výlet na promoci do Prahy!

19. září pracovnice Městské knihovny v Přerově provedly revizi našeho knižního fondu. Vyřadily přes 800 titulů a my bychom je rády našim občanům nabídly. V sobotu 25.11.2023 od 9 do 11 hodin a odpoledne od 15 do 17 hodin bude knihovna otevřena pro všechny občany, kteří si přijdou za dobrovolný příspěvek vybrat z vyřazených i darovaných knih ty, které je zaujmou.

Ale vzhledem k tomu, že jsme 6.10. obdržely nový cirkulační soubor, mohou si čtenáři vybírat ze 200 nových titulů různých žánrů a všichni, kdo k nám zavítají, si určitě přijdou na své.

V plném proudu je také příprava už XXXV. ročníku výstavy KRÁSY PODZIMU. Od roku 1999, kdy v Bochoři poprvé vystavovala své obrazy a keramiku akademická malířka Jitka Jelínková a její dcera Barbora Semerádová klobouky a batikované doplňky, už k nám obě zavítaly z Kutné Hory několikrát. Jejich Salon MELUZÍNA je na Kutnohorsku velmi populární. Velmi často pořádají módní přehlídky, které svými plakáty propaguje Jitka Jelínková. Ve své tvorbě se věnovala kromě malby také kolážím, monotypům, linorytu, keramice, tvorbě loutek i módním návrhům. V posledních letech se tato všestranná výtvarnice věnuje pátrání po pověstech z Kutné Hory a jejího okolí. Pověsti převyprávěla, ilustrovala a doplnila historickými fakty, a vydala již dvě knihy s touto tematikou. V současné době připravuje třetí. Na naší výstavě představíme několik jejích plakátů k módním přehlídkám a také listy z jejích knih pověstí. A klobouky? Můžete vyzkoušet, které barvy a tvary sluší právě Vám! Určitě budete mít z čeho vybírat! I Ing. Antonín Kubela věnuje náležitou péči chryzantémám, které vždycky vytvoří tu správnou podzimní náladu. Všechny srdečně zveme !

Knihovnice přejí všem slunečný a pohodový podzim s kvalitní knihou!

Františka Michnová